Şcoala "Elf"

PROIECT EUROPA ELFILOR

Uniunea Europeană

1. Scurt istoric al Uniunii Europene (UE)

 a) “Părinţii” fondatori ai Uniunii Europene 

Konrad Adenauer a fost primul cancelar al Republicii Federale Germania si s-a aflat în fruntea acestui nou stat din 1949 până în 1963, a schimbat mai mult decât oricine altcineva Germania postbelică şi cursul istoriei europene.

Joseph Bech a fost politicianul luxemburghez care a contribuit la înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, la începutul anilor 1950 şi unul dintre arhitecții principali ai integrării europene, la sfârșitul aceluiaşi deceniu.

Johan Willem Beyen, bancher, om de afaceri şi politician internațional, Johan Willem Beyen a fost un om politic olandez care, prin propunerea „Planului Beyen”, a adus un suflu nou în procesul de integrare europeană, la mijlocul anilor 1950.

Winston Churchill, fost ofiţer de armată, reporter de război şi prim-ministru al Marii Britanii (1940-1945 şi 1951-1955), a fost unul dintre cei care au propus pentru prima dată crearea „Statelor Unite ale Europei”. Experienţele trăite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au convins că doar o Europă unită poate garanta pacea. Ţelul său era eliminarea pentru totdeauna a ideilor naţionaliste şi beligerante.

Alcide de Gasperi, în calitate de prim-ministru şi ministru al afacerilor externe din 1945 până în 1953, a trasat politica internă şi externă a Italiei postbelice.

Walter Hallstein  a fost primul preşedinte al Comisiei Europene, în perioada 1958-1969, un european dedicat şi un promotor decisiv al integrării europene.

Sicco Mansholt  a fost fermier, membru al rezistenţei olandeze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, politician la nivel naţional şi primul comisar european pentru agricultură.

Jean Monnet, consilier pe probleme economice şi om politic francez, şi-a dedicat viaţa cauzei integrării europene. A fost sursa de inspiraţie a planului Schuman, care prevedea unificarea industriei grele a Europei occidentale.

Robert Schuman, jurist eminent şi ministru francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, este considerat unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene.

Paul-Henri Spaak, om de stat european – aceste cuvinte ar putea rezuma îndelungata carieră politică a belgianului Paul-Henri Spaak.

ltiero Spinelli se numără printre părinţii fondatori ai Uniunii Europene. A

b) Scurt istoric al UE

1945-1959 – O Europă paşnică, începuturile cooperării

Uniunea Europeană a fost creată cu scopul de a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de ţări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, ţările europene încep să se unească, din punct de vedere economic şi politic, în cadrul Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, propunându-şi să asigure o pace durabilă. Cele şase state fondatoare sunt Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. Anii ’50 sunt marcaţi de Războiul Rece dintre Est şi Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice; în anul următor, 1957, Uniunea Sovietică trece în fruntea cursei pentru cucerirea spaţiului, lansând primul satelit spaţial din istoria omenirii, Sputnik 1. Tot în 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunităţii Economice Europene (CEE), cunoscută şi sub denumirea de „Piaţa comună”.

1960-1969 – Explozivii ani ’60, o perioadă de creştere economică

În anii ’60 asistăm la apariţia unei adevărate „culturi a tinerilor”. Formaţii precum Beatles atrag un număr impresionant de fani din rândul adolescenţilor oriunde apar şi contribuie, în acest fel, la stimularea revoluţiei culturale şi la naşterea conflictului dintre generaţii. Este o perioadă benefică pe plan economic, care se datorează şi faptului că ţările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. De asemenea, acestea convin să exercite un control comun asupra producţiei de alimente. Întreaga populaţie beneficiază, acum, de suficente alimente şi în curând se înregistrează chiar un surplus de produse agricole. Luna mai a anului 1968 a devenit celebră datorită mişcărilor studenţeşti care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbările apărute la nivelul societăţii şi al comportamentului au rămas asociate, de atunci, cu aşa-numita „generaţie ’68”.

1970-1979, O comunitate în creştere – primul val de extindere

Danemarca, Irlanda şi Regatul Unit aderă la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973, numărul statelor membre ajungând, astfel, la nouă. Deşi de scurtă durată, brutalul război arabo-israelian din octombrie 1973 are drept consecinţă o criză energetică şi apariţia problemelor economice la nivel european. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfârşit odată cu căderea regimului Salazar din Portugalia, în anul 1974 şi cu moartea generalului Franco în Spania, în 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, UE începe să transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de muncă şi de infrastructură în zonele mai sărace. Influenţa Parlamentului European asupra afacerilor europene creşte. 1979 este anul în care membrii acestuia pot fi aleşi pentru prima dată prin vot direct, de către toţi cetăţenii europeni.

1980-1989, Schimbarea la faţă a Europei – căderea zidului Berlinului

Sindicatul polonez, Solidarność şi liderul său, Lech Walesa, devin celebri în Europa şi în lume în urma grevelor personalului de pe şantierul naval Gdansk, din vara anului 1980. În 1981, Grecia devine cel de-al 10-lea membru al UE, fiind urmată, cinci ani mai târziu, de Spania şi Portugalia. În 1987 este semnat Actul Unic European. Este vorba despre un tratat care pune bazele unui vast program pe şase ani, destinat soluţionării problemelor legate de libera circulaţie a mărfurilor în UE. Astfel ia naştere „Piaţa unică”. 9 noiembrie 1989 este data unei schimbări politice majore: cade zidul Berlinului şi pentru prima dată după 28 de ani se deschid graniţele dintre Germania de Est şi cea de Vest. Reunificarea Germaniei are loc în luna octombrie 1990.

1990-1999, O Europă fără frontiere

Odată cu căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est, europenii devin şi mai apropiaţi. În 1993, Pieţei unice i se adaugă cele „patru libertăţi”: libera circulaţiei a mărfurilor, serviciilor, persoanelor şi capitalurilor. Anii ’90 sunt şi anii în care au fost semnate două tratate, Tratatul privind Uniunea Europeană sau Tratatul de la Maastricht, în 1993, şi Tratatul de la Amsterdam, în 1999. Oamenii devin preocupaţi de protecţia mediului şi de luarea unor măsuri comune în materie de securitate şi apărare. În 1995, UE se extinde cu încă trei state – Austria, Finlanda şi Suedia. Un mic oraş din Luxemburg, Schengen, va da numele său acordurilor care le vor permite, treptat, cetăţenilor europeni, să călătorească fără a li se verifica paşapoartele la graniţă. Milioane de tineri pleacă la studii în alte ţări cu ajutorul UE. Comunicarea se face din ce în ce mai uşor pe măsură ce încep să fie folosite telefoanele mobile şi internetul.</h3>

2000-2009, O nouă extindere

Diviziunile politice dintre estul și vestul Europei sunt, în sfârșit, înlăturate, odată cu aderarea la UE, în 2004, a nu mai puţin de 10 noi ţări, urmate de încă două în 2007. O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008, ceea ce determină o mai strânsă cooperare economică între ţările UE. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare, la 1 decembrie 2009. Acesta îi conferă Uniunii Europene instituţii moderne și metode de lucru mai eficiente.

2010 – astăzi, Un deceniu de oportunităţi și provocări

Noul deceniu începe cu o gravă criză financiară, dar și cu speranţa că investiţiile în noi tehnologii verzi și ecologice, alături de o mai strânsă cooperare europeană, vor duce la o creștere și o bunăstare de lungă durată.

2. Informaţii despre Uniunea Europeană

UE este un parteneriat economic şi politic, care reuneşte 27 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul. UE a fost creată în perioada care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. În 1958 a fost creată Comunitatea Economică Europeană (CEE), care, iniţial, a contribuit la intensificarea cooperării economice între şase ţări: Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.

In anul  1993 numele de Comunitate Economica Euroana (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE).

Populaţia UE trăieşte la standarde ridicate şi beneficiază de o monedă europeană comună, EURO, au dispărut controalele la frontierele dintre statele membre, cetăţenii pot circula liber pe aproape tot continentul şi traiesc si muncesc mai usor.

Toate acţiunile pe care le întreprinde UE se bazează pe tratate, asupra cărora au convenit toate statele membre, de comun acord, în mod voluntar şi democratic. Aceste acorduri sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi stabilesc obiectivele UE în domeniile sale de activitate.

Unul dintre obiectivele principale este promovarea drepturilor omului, pe plan intern şi mondial. Demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului sunt valorile intrinsece ale UE. Din 2009, odată cu semnarea Tratatului de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentaler euneşte toate aceste drepturi într-un singur act. Instituţiile UE sunt obligate să le respecte, la fel şi guvernele statelor membre atunci când aplică legislaţia europeană.

Piaţa unică este principalul motor economic al UE, facilitând libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor. Un alt obiectiv-cheie este dezvoltarea acestei resurse majore, pentru a le permite europenilor să se bucure din plin de avantajele pieţei unice.

Pe măsură ce se extinde, UE doreşte ca instituţiile europene să fie mai transparente şi mai democratice. Parlamentul European, ai cărui membri sunt aleşi prin vot direct, a fost învestit cu noi prerogative, iar parlamentele naţionale joacă acum un rol mai important, participând la procesul decizional alături de instituţiile europene. De asemenea, cetăţenii europeni dispun de mai multe mijloace de a participa la viaţa politică europeană.

Legenda:

  • Statele membre ale UE
  • Procesul de aderare la UE

3. Instituţii şi organisme ale UE

Consiliul European stabileşte direcţiile politice generale ale UE, dar nu are puteri legislative. Este condus de un preşedinte – în prezent Herman Van Rompuy – şi îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern din ţările membre, alături de preşedintele Comisiei Europene, de două ori pe semestru, în cadrul unor întruniri care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile.

Adoptarea legislaţiei europene

 Elaborarea şi adoptarea legislaţiei europene implică 3 instituţii:

• Parlamentul European, care reprezintă cetăţenii UE şi este ales direct de către aceştia

• Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre. Preşedinţia Consiliului este deţinută, prin rotaţie, de statele membre.

• Comisia Europeană, care reprezintă interesele Uniunii în ansamblu.

Împreună, aceste trei instituţii elaborează politicile şi legislaţia care se aplică în toată Uniunea, prin intermediul „procedurii legislative ordinare” (fosta „codecizie”). În principiu, Comisia propune actele legislative, iar Parlamentul şi Consiliul le adoptă. Ulterior, Comisia şi statele membre le implementează, iar Comisia trebuie să se asigure că legislaţia europeană este corect aplicată.

Alte instituţii ale UE

• Curtea de Justiţie garantează respectarea dreptului european

• Curtea de Conturi controlează modul de finanţare a activităţilor Uniunii.

Atribuţiile şi responsabilităţile acestor instituţii sunt prevăzute în tratate, acestea constituind baza a tot ceea ce face UE. Tratatele stabilesc, de asemenea, regulamentele şi procedurile pe care instituţiile UE trebuie să le respecte. Ele sunt adoptate de către şefii de stat şi/sau de către prim-miniştrii statelor membre şi ratificate de către parlamentele naţionale.

Alte instituţii şi organisme interinstituţionale specializate

• Comitetul Economic şi Social European reprezintă societatea civilă, angajatorii şi salariaţii

• Comitetul Regiunilor reprezintă autorităţile regionale şi locale

• Banca Europeană de Investiţii finanţează proiectele de investiţii ale UE şi sprijină întreprinderile mici prin intermediul Fondului european de investiţii

• Banca Centrală Europeană răspunde de politica monetară europeană

• Ombudsmanul European investighează plângerile privind proasta administrare de către instituţiile şi organismele UE

• Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor are rolul de a asigura protecţia datelor cu caracter personal ale cetăţenilor

• Oficiul pentru Publicaţii publică informaţii despre UE

• Oficiul European pentru Selecţia Personalului recrutează personal pentru instituţiile şi organismele UE

• Şcoala Europeană de Administraţie organizează cursuri de formare în diverse domenii pentru personalul instituţiilor UE

• Numeroase agenţii specializate şi organisme descentralizate desfăşoară o serie de activităţi de natură tehnică, ştiinţifică sau de gestionare

• Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) conduce lucrările Consiliului Afaceri Externe şi trasează direcţiile politicii externe şi de securitate comune, asigurând, în acelaşi timp, consistenţa şi coordonarea acţiunilor desfăşurate de UE pe plan extern.

4. Tarile Uniunii Europene

Belgia Belgia (BE) Italia Italia (IT)  România (RO)
Bulgaria Bulgaria (BG) Letonia Letonia (LV) Suedia Suedia (SE)
Danemarca Danemarca (DK) Lituania Lituania (LT) Slovacia Slovacia (SK)
Germania Germania (DE) Luxemburg Luxemburg (LU) Slovenia Slovenia (SI)
Estonia Estonia (EE) Malta Malta (MT) Spania Spania (ES)
Finlanda Finlanda (FI) Olanda Olanda (NL) Republica Cehă Cehia (CZ)
Franţa Franța (FR) Austria Austria (AT) Ungaria Ungaria (HU)
Grecia Grecia (GR) Polonia Polonia (PL) Regatul Unit Regatul Unit (GB)
Irlanda Irlanda (IE) Portugalia Portugalia (PT) Cipru Cipru (CY)

5. Limbile oficiale ale UE

bulgara, româna, irlandeza, malteza, cehaslovaca, slovena, polona, maghiara, estona, letona, lituaniana, finlandeza, suedeza, spaniola, portugheza, greaca, engleza, daneza, franceza, germana, italiana, olandeza.

6. Imnul Uniunii Europene 

http://europa.eu/abc/symbols/anthem/index_ro.htm

7. Cele mai mari 100 de orase din Uniunea Europeana

Nr. Crt. Orasul Numarul de locuitori Tara
1 İstanbul 12 900 885 Turkey
2 Moscow 10 548 317 Russia
3 London 7 869 322 United Kingdom
4 Saint Petersburg 4 459 883 Russia
5 Berlin 3 478 167 Germany
6 Madrid 3 332 646 Spain
7 Kiev 2 762 221 Ukraine
8 Rome 2 419 287 Italy
9 Paris 2 193 624 France
10 Bucharest 1 910 531 Romania
11 Minsk 1 877 604 Belarus
12 Hamburg 1 798 214 Germany
13 Vienna 1 726 412 Austria
14 Warsaw 1 713 007 Poland
15 Barcelona 1 624 598 Spain
16 Budapest 1 619 353 Hungary
17 Kharkiv 1 453 810 Ukraine
18 Munich 1 375 268 Germany
19 Milan 1 331 183 Italy
20 Stockholm 1 293 176 Sweden
21 Nizhniy Novgorod 1 241 800 Russia
22 København 1 217 199 Denmark
23 Brussels 1 124 497 Belgium
24 Kazan 1 122 998 Russia
25 Sofia 1 118 364 Bulgaria
26 Samara 1 098 466 Russia
27 Belgrade 1 094 963 Serbia
28 Dublin 1 079 402 Ireland
29 Rostov-na-Donu 1 039 281 Russia
30 Dnipropetrovs’k 1 037 861 Ukraine
31 Cologne 1 015 790 Germany
32 Ufa 1 011 050 Russia
33 Donetsk 979 562 Ukraine
34 Odesa 979 263 Ukraine
35 Perm 977 691 Russia
36 Volgograd 966 401 Russia
37 Naples 937 501 Italy
38 Birmingham 935 270 United Kingdom
39 Oslo 932 533 Norway
40 Turin 854 299 Italy
41 Voronezh 840 812 Russia
42 Valencia 831 261 Spain
43 Saratov 818 954 Russia
44 Zaporizhzhya 776 998 Ukraine
45 Amsterdam 776 226 Netherlands
46 Marseille 774 639 France
47 Athens 762 698 Greece
48 Cracow 754 095 Poland
49 Kryvyy Rih 740 632 Ukraine
50 L’viv 733 856 Ukraine
51 Łódź 725 658 Poland
52 Tolyatti 710 651 Russia
53 Sevilla 703 029 Spain
54 Krasnodar 698 467 Russia
55 Rīga 693 919 Latvia
56 Frankfurt 687 107 Germany
57 Zaragoza 685 963 Spain
58 Zagreb 685 799 Croatia
59 Palermo 633 182 Italy
60 Wrocław 627 562 Poland
61 Stuttgart 611 342 Germany
62 Prague 605 923 Czech Republic
63 Izhevsk 602 731 Russia
64 Ulyanovsk 593 396 Russia
65 Düsseldorf 591 122 Germany
66 Yaroslavl 590 237 Russia
67 Tirana 587 135 Albania
68 Helsinki 583 331 Finland
69 Dortmund 579 562 Germany
70 Glasgow 579 422 United Kingdom
71 Rotterdam 576 302 Netherlands
72 Genoa 575 087 Italy
73 Essen 572 962 Germany
74 Málaga 571 731 Spain
75 Chişinău 554 585 Moldova
76 Poznań 549 403 Poland
77 Bremen 546 952 Germany
78 Vilnius 540 608 Lithuania
79 Dresden 528 939 Germany
80 Göteborg 528 273 Sweden
81 Leipzig 526 770 Germany
82 Hanover 524 355 Germany
83 Orenburg 513 946 Russia
84 Nuremberg 507 568 Germany
85 Mykolayiv 505 777 Ukraine
86 Ryazan 501 710 Russia
87 Lipetsk 500 545 Russia
88 Naberezhnyye Chelny 499 648 Russia
89 Penza 498 177 Russia
90 Lyon 495 840 France
91 Antwerp 493 920 Belgium
92 Astrakhan 491 404 Russia
93 s-Gravenhage 490 282 Netherlands
94 Homel’ 489 392 Belarus
95 Duisburg 487 212 Germany
96 Skopje 486 596 Macedonia
97 Kirov 481 499 Russia
98 Tula 480 931 Russia
99 Makhachkala 480 334 Russia
100 Lisbon 475 353 Portugal

Surse electronice:

http://europa.eu/index_ro.htm

http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_European%C4%83

http://www.euroxpress.es

Pagina realizata de: CATALIN HANGA

Leave a comment